Urban-Rhetoric_Australian-Pavilion_Comp
Urban-Rhetoric_Australian-Pavilion_Compe
Urban-Rhetoric_Australian-Pavilion_Comp
Urban-Rhetoric_Australian-Pavilion_Comp
Urban-Rhetoric_Australian-Pavilion_Comp
Urban-Rhetoric_Australian-Pavilion_Comp

AUSTRALIAN PAVILION

LOCATION | Venice, Italy

PROJECT | Gallery

STATUS | Competition

This project proposes a new Australian pavilion for the Venice Bienalle. The project celebrates the isolation and disconnection of Australia by representing the exhibition space as a raised faceted black box disconnected from the Giardini which continues beneath. Apetures through the cantilevered exhibition space define smaller galleries , provide light to both the gallery and the covered piazza and explore the contrasting perceptions of the sky resultant of the Australian and Italian suburban morphologies.

Structurally, the project is conceived as an optimised steel box truss – the form of which influences the articulation of the black façade. The façade acts performatively as a type of trombe wall; facilitating natural heating and cooling of the gallery space.

© 2019 Urban Rhetoric Architects

Melbourne | Sydney | Canberra

Contact Us

Instagram-logo-white-bg-small.png